TANÁCSADÁS: SZOLÁRIUM ÜZEMELTETÉS

Cikksorozatot indítunk azzal a céllal, hogy szolárium stúdiót nyitó, leendő ügyfeleinknek, segítséget nyújtsunk az indulásban. A cikkek az indulás és a folyamatos, nyereséges üzemeltetés mikéntjeinek, általános bemutatásával foglalkoznak. Ez a sorozat, első sorban a technikai feltételekkel a lehetőségek bemutatásával és a szolgáltatás mikéntjeivel foglalkozik. Nem célunk minden részletre kiterjedő írást közre adni, hiszen a számtalan váltózó miatt, egy teljes könyvet lehetne írni a témáról.
A cikkek végén megtalálható szakértőink elérhetősége, akikkel, előre egyeztetett időpontban, személyes konzultációt lehet folytatni.

Személyes érdekünk, hogy az Ön szolárium stúdiója, sikeresen működjön. 15 éves tapasztalatunk kiemelkedő a magyar piacon és az ez idő alatt felgyülemlett tudásunkat, örömmel az Ön szolgálatába állítjuk.

Ha már eldöntötte, hogy szolárium stúdiót nyit és nem szeretné az idejét olvasással tölteni, már most kérhet időpontot szakértő kollégáinktól, egy személyes konzultációra.

1. AZ ÜZLETHELYISÉG
2. AZ ÁRAMELLÁTÁS
3. A LÉGTECHNIKA
4. AZ ÜZLET BERENDEZÉSE
5. FELELŐSSÉGTELJES SZOLÁRIUM ÜZEMELTETÉS
6. MILYEN GÉPET VÁLASSZAK?
7. ÜZLETI TERV
8 ÖSSZEGZÉS

 

Az üzlethelyiség

szolárium üzemeltetés 01Elöljáróban szögezzük le, hogy nincs két egyforma szolárium stúdió. Ennek okán a cikkben egy általánosan jellemző helyzetet boncolgatunk, amit a személyes konzultáció alkalmával az egyedi igényeknek megfelelően alakítunk.

Amikor új, szolárium stúdiót nyitó ügyfél jön hozzánk, az első, szakmai kérdések között szerepel, hogy kinézte-e már az üzlethelyiséget. Attól függetlenül, hogy a válasz igen vagy nem, el kell mondanunk, hogy nem minden hely felel meg a szoláriumoztatás technikai feltételeinek. Attól függően is változnak a szükséges paraméterek, hogy mennyi készüléket szeretne üzemeltetni.
Példáinkban az álló és a fekvő gépek üzemeltetésére is hivatkozunk.
Lássuk a hellyel kapcsolatos minimális elvárásokat!

Helyigény:

eladó-szolárium-háttér.jpgHa álló gépet szeretne vásárolni, figyelembe kell vennie, hogy az álló szolárium gép légelvezetése, helyet foglal a gép felett, tehát nem megfelelő a helyiség belmagassága, ha az álló gép teteje a plafont súrolja. Általánosan a hűtő ventilátor átmérőjével megegyező helyre van szükség a gép felett a megfelelő légelvezetés kialakításához. Ez jellemzően 35-40cm.
A fekvő gépek nagyobb alapterületet foglalnak el az állóknál és a mozgatásuk, összeszerelésük is körülményesebb. Ennek megfelelően célszerű, oldalai mellett, legalább +20cm távolságot számolni.
Ideális esetben a készülékek egy földszinti helyiségbe kerülnek. Emeleti vagy pincében lévő üzlet esetén fel kell mérni, hogy a készülékeket, milyen módon lehet a rendeltetési helyükre juttatni. Például egy nagyméretű ablak is megfelel a szolárium gép emeletre juttatásához.

A szoláriumok, hűtésükhöz nagy mennyiségű levegőt mozgatnak át magukon, amit alaposan fel is melegítenek. Az elhelyezéskor meg kell tervezni e hűtő levegő be és kivezetését is. Tehát a stúdiónak rendelkezni kell megfelelő szellőzéssel vagy annak kialakítási lehetőségével.
A szellőzés kialakításával későbbi cikkünkben részletesebben is foglalkozunk.

Ha bővebb tájékoztatást szeretne a témában, már most kérhet időpontot szakértő kollégáinktól, egy személyes konzultációra.

Az áramellátás

szolárium üzemeltetés 03A szolárium gépek áramellátását biztosítani, ma már nem nagy feladat, csupán a helyi áramellátó céggel kell felvenni a kapcsolatot és rövid időn belül rendelkezésre áll a kellő feszültség.

Mennyi áramra van szükség?

A villamos hálózat tervezésekor figyelembe kell venni az összes fogyasztó áram igényét. Sok esetben a szolárium gépek mellett más eszközök (kozmetikai vagy fodrász gépek, hifi, világítás stb.) is üzemelnek a stúdióban. Nem elegendő, ha pont annyi amper áramot vezettet be, mint egyszerre működő készülékei fogyasztásának összessége. Az elektromos gépek induláskor több áramot vesznek fel, mint normál üzem közben és feszültség igényük menet közben is változik. Ennek megfelelően az elektromos hálózatot, kis mértékben, nagyobbra kell tervezni, mint az egyszerre üzemelő gépek áramigénye.

A szolárium gépek rendszerint 3 fázisú áramellátást igényelnek, melynek csatlakozási pontjait szabvány szerint kell kialakítani. Tapasztalatunk szerint, nem minden villanyszerelő van tisztában e szabványokkal, ezért javasoljuk, hogy az elektromos hálózat kialakítása előtt, vegye fel a kapcsolatot szakértő kollégáinkkal.

A légtechnika

szolárium üzemeltetés 04Sok esetben tapasztaljuk, hogy új stúdió nyitásakor a tulajdonos nem számol a légtechnika kialakításának költségeivel vagy, idézem: „kis pénzből…” akarja megoldani. Pedig a légtechnika minősége hatással van készülékünk barnító hatására is. Anélkül, hogy mélyebben belemerülnénk a témába, 2 tényt le kell szögeznünk:

 1. Szolárium csöveink akkor barnítanak a legjobban, ha hőmérsékletük a lehető legközelebb van az előírt üzemi hőmérséklethez.
 2. A szolárium gépek, óránként több ezer köbméter levegőt használnak fel a hűtésükhöz.

szolárium üzemeltetés 05Tehát az előírt üzemi hőmérsékletnél hidegebb vagy melegebb cső rosszabbul barnít. Ezek okán már érthető, hogy miért olyan fontos a megfelelő légtechnika kialakítása, hiszen a cél az, hogy vendégeink elégedettek legyenek a drága pénzért megvásárolt szolárium gép, barnító hatásával.

A 2. pontban leírt több ezer köbméter levegő mennyiség szabad mozgását, biztosítani kell a helyiségben. A levegő be és ki vezetésének kialakítása számos buktatót rejt magában, melyeket szakembereink mind ismernek.
Ezt a tudást örömmel az Ön szolgálatába állítjuk. Keresse szakértő kollégáinkat!

Az üzlet berendezése

A berendezés kialakításakor a funkcionalitáson túl az esztétikum is fontos szempont kell, legyen. Tapasztalatunk szerint az utóbbi években az esztétikusan kialakított stúdióknak jelentősen nőtt a forgalma és a kevésbé szépeké visszaesett.

A paraván rendszer kialakításakor figyelembe kell venni, hogy az ne gátolja a szabad légáramlást a szolárium gép körül. Szem előtt kell tartani azt is, hogy főként a fekvő készülékünk javításakor a szervizeseknek legyen helyük a géphez férni. Kellemetlen és költséges is lehet, ha egy egyszerű javítás alkalmával a paravánt meg kell bontani.

Mikor kerüljön beépítésre a paraván rendszer?

szolárium üzemeltetés 07Általában a legjobb, ha a szoláriumok elhelyezése után építjük fel a paraván rendszert, mert így a készülékek telepítésekor biztosan nem sérülnek meg és így könnyebb a nehéz gépek mozgatása is.

A váróterem

A csúcs időszakokban egyszerre több vendég is betérhet hozzánk. Ilyen esetekre biztosítanunk kell a lehető legkényelmesebb várakozást, különben az ügyfél elmegy. Jól jöhet pár napilap és magazin a várakozási idő eltöltésére.

Felelősségteljes szolárium üzemeltetés

szolárium üzemeltetés 08Felelősségteljes: Fel kell vállalnunk a felelősségét annak a ténynek, hogy UV sugárzó berendezéseket üzemeltetünk, melyek biztonságos és egészséges használhatóságát nekünk kell biztosítani!

Az Európai Unió, szigorú szabályozás alá vonta a szolárium készülékeket és a szabályok betartását évről-évre egyre komolyabban ellenőrzik. Az idén bevetésre került Szolárium Piacfelügyeleti Ellenőrzési Adatlap nevű nyomtatványon, már be kell írni az üzemeltetett gépekben lévő szolárium csövek sugárzási értékét (x kód) is. Ez alapján, az egyre sűrűsödő ellenőrzések alkalmával, már mérés nélkül is látható, ha a csövek nem felelnek meg az EU 0,3 szabványnak.

Tisztaság, higiénia

Gondolom, egyet érthetünk abban, hogy egy tiszta gép jobban vonzza a vendégeket, mint egy elhanyagolt, ezért ezzel nem is szeretném szaporítani a szót.
Az viszont már más kérdés, hogy mivel végezzük a tisztítást és a fertőtlenítést.
Gépeink külső felülete jellemzően fényes, műanyag felületekből és plexiből épül fel. Ezek a felületek fokozottan érzékenyek a karcoló, maró hatású anyagokra. Sajnos a boltokban kapható legtöbb tisztítószer rövidebb vagy hosszabb távon károsíthatja a felületeket. Például az oly népszerű ablaktisztítók alkoholt tartalmaznak, ami hosszú távon mattá teszi a fényes műanyagokat és fakítja a színeket. Ráadásul a fertőtlenítés terén sem jeleskednek.
Szerencsére vannak olyan, kimondottan szolárium tisztításra kifejlesztett vegyszerek, amikkel biztonságosan és költséghatékonyan el lehet végezni a szoláriumok takarítását.
Ezek természetesen megtalálhatók kínálatunkban, hogy Ön a lehető legkönnyebben hozzájuk juthasson.

Mit keres a vendég?

szolárium üzemeltetés 09Régebben gondolkodás nélkül rávághattam volna, hogy a legjobb barnító hatású szolárium gépet, de szerencsénkre, ma már sokkal szegmentáltabb az érdeklődési kör. Persze a legtöbben még mindig barnulni szeretnének.

A szolárium technológia fejlődésének köszönhetően megjelentek a kozmetikai célú szolárium csövek és ezekkel együtt bővült a vendégek érdeklődési köre is. A kollagén terápiás csövekkel szerelt készülékek mágnesként vonzzák a külső megjelenésükre, bőrük szépségére igényes ügyfeleket.

A kollagén terápiás csövekről

szolárium üzemeltetés 10Speciális, fényterápiás szolárium cső 550-700nm-es, vörös fénytartománnyal. Segíti a bőr méregtelenítését, javítja vérellátását, erősíti a vérereket és fokozza a kollagén termelődését.

Bőrünk alapvető alkotóeleme a kollagén, mely feszesen tartja a bőrt. Sajnos, 25 éves korunk után a természetes kollagén termelődés csökken, ezáltal bőrünk ráncosodni kezd, veszít feszességéből és sebeink lassabban gyógyulnak. Erre a problémára nyújtanak megoldást a természetes kollagén termelést serkentő szolárium csövek.

Kiegészítő szolgáltatások, krémek

Az egészséges szoláriumozás egyik fontos összetevője, hogy az UV sugárzással kezelt bőrt megfelelően kondicionáljuk. Erre szolgálnak a különböző bőrtípusoknak megfelelő szoláriumozás előtti és utáni krémek. Sok ügyfél sajnálja a pénzt a „drága” krémekre, ezért a mi felelősségünk, hogy megfelelően tájékoztassuk Őket ennek jelentőségéről.
Csak mondjuk el nekik: A megfelelően kezelt bőr gyorsabban barnul, és hosszabb ideig megőrzi fiatalságát. Ezzel már sokat tettünk azért, hogy vendégeink bőre, évek múlva is gyönyörű maradjon.
A szép bőrű vendég, számunkra a legjobb reklám.

Arclemosó, talpalávaló

A nappali sminkek jellemzően UV védelemmel rendelkeznek, ami miatt az arc foltosan barnulhat és a gyengébb minőségű sminkek, a sugárzás hatására, a bőrt károsíthatják is. Ezt nem mindenki tudja, ezért minden vendégnek fel kell hívjuk erre a figyelmét! Az általunk üzemeltetett stúdiókban a smink eltávolításához szükséges eszközöket, díjmentesen elérhetővé tesszük a vendégeknek.
A higiénikus szoláriumozás érdekében az álló gépekben használható, talp alá való papírt is biztosítunk.

Milyen gépet válasszak?

A válasz meglehetősen összetett, de ha csak az alapokra kellene választ adnom egy mondatban…: Olyan gép kell Önnek, ami méretében elfér a helyiségében, nem fogyaszt több áramot, mint amennyit biztosítani tud számára, és aminek az árát egészben vagy részletben ki tudja fizetni, figyelembe véve a légtechnika kialakításának költségeit is.

Új vagy használt?

Erre a dilemmára már az autó kereskedők megadták a választ, ha van pénz újra akkor újat, ha költséghatékonyságra törekszünk, akkor használtat. Az új készülék, magasabb árában, hosszabb garancia időt, modernebb technológiát és modernebb dizájnt kapunk. Azonban ez nem jelenti azt, hogy egy több éves konfiguráció, sokkal rosszabbul barnítana, vagy nem lenne szép. Új készülék vásárlásakor magasabb amortizációs költséggel számolhatunk, míg a használtnál, ez a rejtett kiadás, sokkal alacsonyabb.

Ingyenes hirdető oldalakon található, felújítás nélküli, használt szolárium gépet nem érdemes megvenni, hiszen számos rejtett és költséges hibája lehet. Az általunk felújított készülékek alapos tesztelés után kerülnek értékesítésre és rendszerint a szállításukat és a telepítésüket is mi végezzük. Ezeket a készülékeket 6 hónap garanciával lehet megvásárolni, amit igény szerint meg lehet hosszabbítani. Nálunk részletre is megvásárolhatók a szoláriumok. Erről a lehetőségről, személyes megbeszélésünk alkalmával kapható bővebb felvilágosítás.

Milyen szolárium csövet tegyek bele?

Széles árskálában vásárolhatók szolárium csövek és elmondható, hogy a drágábbak, bizony jobban barnítanak. Az anyagi lehetőségek behatárolják, hogy mennyit költhetünk el, de azt mi határozhatjuk meg, hogy mire fordítjuk a rendelkezésre álló keretet. Az tény, hogy a vendég abba a stúdióba jár, ahol a legjobban barnul. Ebből a tényből kiindulva, egyértelmű, hogy nem célszerű a szolárium cső minőségén spórolni.

Az előző cikkben már esett szó a modern, kozmetikai csövekről, melyek új igényeket ébresztettek vendégeinkben. A kollagén terápiát egyre többen keresik, de a fő igény még mindig a barnító hatás. Erre a problémára a megoldás, hogy az általunk forgalmazott CollaTan csövek használatakor hosszabb besugárzási időt javasolhatunk a vendégnek.

600, 800 vagy 1000 órás üzemidővel rendelkező testbarnítók közül választhatunk és a több üzemórával rendelkezők a drágábbak. Mielőtt elkönyvelnénk, hogy a 600 órás csöveket érdemes megvenni elárulom, hogy a tartósabb szoláriumcsövek nem annyival drágábbak, mint amennyivel többet bírnak…

Üzleti terv

A következő példa bemutatja, hogy 1db, átlagos teljesítmény felvételű, 58 csöves szolárium gép, mennyi pénzt képes termelni, egy garnitúra 1000 órás szoláriumcsővel.

1000 óra üzem idejű szolárium csövekkel:

Kiadási oldal:

1kw/h áram: 45 Ft

a gép teljesítménye: 10000w = 10kw

10 x 45 = 450 Ft/óra

a csövek élettartama: 1000 óra

450 x 1000 =  450.000 Ft fogyasztás (1000 órára)

1 garnitúra cső  = kb. 376.000 Ft (Original Hanau)

egyéb kiadás: papírtörlő, fertőtlenítő, arclemosó, vattapamacs, stb…
kb. 55.000 Ft/ 1000 óra

Bevételi oldal:

1 perc = 100 Ft

1 óra 60 perc = 6000 Ft

5700 Ft x 1000 óra = 6.000.000 Ft

bruttó bevétel:  6.000.000 Ft

– 450.000 (áramszámla)

– 376.000 (csövek cseréje)

– 55.000 (egyéb kiadás)

5.119.000 Ft haszon/ 1000 óra

Az Original Hanau 1000 órás szolárium csöveivel

 • többet keresünk,
 • kevesebb a csőcsere és az ezzel járó üzemi kiesés és gond,
 • továbbá, több éves tapasztalatunkból állítjuk, hogy a vendégek is elégedettebbek vele.

Összegzés

Mint az előző cikkekből látható, a szolárium szolgáltatás nem bonyolult feladat, csupán, mint minden komoly döntésünket, alaposan körbe kell járni, hogy elkerülhessük a buktatókat.

Pár alapvető kérdésben kell, hogy döntsön:

 • mennyi gépet akar üzemeltetni
 • újat vagy használtat vásárol
 • milyen üzlethelyiséget választ
  • méret
  • áramellátás
  • szellőztetés
 • szolárium csövek kiválasztása
  • barnító cső
  • kozmetikai cső
 • kiegészítő szolgáltatások bevezetése
  • szolárium krémek
  • arclemosó, talpalávaló papír

Ezen döntések meghozatalában, több, mint 15 éves tapasztalat birtokában tudunk Önnek segíteni. Szakértő kollégáink segítségével minden lehetősége meg van, hogy magabiztosan döntsön.

Call Now Button