TANÁCSADÁS: SZOLÁRIUM ÜZEMELTETÉS

Cikksorozatot indítunk azzal a céllal, hogy szolárium stúdiót nyitó, leendő ügyfeleinknek, segítséget nyújtsunk az indulásban. A cikkek az indulás és a folyamatos, nyereséges üzemeltetés mikéntjeinek, általános bemutatásával foglalkoznak. Ez a sorozat, első sorban a technikai feltételekkel a lehetőségek bemutatásával és a szolgáltatás mikéntjeivel foglalkozik. Nem célunk minden részletre kiterjedő írást közre adni, hiszen a számtalan váltózó miatt, egy teljes könyvet lehetne írni a témáról.
A cikkek végén megtalálható szakértőink elérhetősége, akikkel, előre egyeztetett időpontban, személyes konzultációt lehet folytatni.

Személyes érdekünk, hogy szolárium stúdiód, sikeresen működjön. Több mint 20 éves tapasztalatunk kiemelkedő a magyar piacon és az ez idő alatt felgyülemlett tudásunkat, örömmel szolgálatodba állítjuk.

1. AZ ÜZLETHELYISÉG
2. AZ ÁRAMELLÁTÁS
3. A LÉGTECHNIKA
4. AZ ÜZLET BERENDEZÉSE
5. FELELŐSSÉGTELJES SZOLÁRIUM ÜZEMELTETÉS
6. MILYEN GÉPET VÁLASSZAK?
8 ÖSSZEGZÉS

 

Az üzlethelyiség

Elöljáróban szögezzük le, hogy nincs két egyforma szolárium stúdió. Ennek okán a cikkben egy általánosan jellemző helyzetet boncolgatunk, amit a személyes konzultáció alkalmával az egyedi igényeknek megfelelően alakítunk.

Amikor új, szolárium stúdiót nyitó ügyfél jön hozzánk, az első, szakmai kérdések között szerepel, hogy kinézte-e már az üzlethelyiséget. Attól függetlenül, hogy a válasz igen vagy nem, el kell mondanunk, hogy nem minden hely felel meg a szoláriumoztatás technikai feltételeinek. Attól függően is változnak a szükséges paraméterek, hogy mennyi készüléket szeretne üzemeltetni.
Példáinkban az álló és a fekvő gépek üzemeltetésére is hivatkozunk.
Lássuk a hellyel kapcsolatos minimális elvárásokat!

 


Helyigény:

eladó-szolárium-háttér.jpg

Az álló szolárium gépek helyigénye kb. szélesség 150 cm, hosszúság 220 cm,magasság minimum 260 cm. Ezek a méretek minimálisan eltérhetnek.

Ha álló gépet szeretnél vásárolni, figyelembe kell vennie, hogy az álló szolárium gép légelvezetése, helyet foglal a gép felett, tehát nem megfelelő a helyiség belmagassága, ha az álló gép teteje a plafont súrolja. Általánosan a hűtő ventilátor átmérőjével megegyező helyre van szükség a gép felett a megfelelő légelvezetés kialakításához. Ez jellemzően 40 cm.

A fekvő gépek nagyobb alapterületet foglalnak kb. szélesség 250 cm, mélység 220 cm,  A mozgatásuk, összeszerelésük  körülményesebb. Ennek megfelelően célszerű, oldalai mellett, legalább +15 cm távolságot számolni.
Ideális esetben a készülékek egy földszinti helyiségbe kerülnek. Emeleti vagy pincében lévő üzlet esetén fel kell mérni, hogy a szolárium gépet, milyen módon lehet a rendeltetési helyükre juttatni.

Cégünk szolárium paraván rendszerek kialakításával is foglalkozik.

Kérje ajánlatunkat.

A szoláriumok, hűtésükhöz nagy mennyiségű levegőt mozgatnak át magukon, amit alaposan fel is melegítenek. Az elhelyezéskor meg kell tervezni e hűtő levegő be és kivezetését is. Tehát a stúdiónak rendelkezni kell megfelelő szellőzéssel vagy annak kialakítási lehetőségével.
A szellőzés kialakításával későbbi cikkünkben részletesebben is foglalkozunk.

 


Az áramellátás

szolárium üzemeltetés 03

A szolárium gépek áramellátását biztosítani, ma már nem nagy feladat, csupán a helyi áramellátó céggel kell felvenni a kapcsolatot és rövid időn belül rendelkezésre áll a kellő feszültség.

Mennyi áramra van szükség?

A villamos hálózat tervezésekor figyelembe kell venni az összes fogyasztó áram igényét. Sok esetben a szolárium gépek mellett más eszközök (kozmetikai vagy fodrász gépek,klíma, hifi, világítás stb.) is üzemelnek a stúdióban. Nem elegendő, ha pont annyi amper áramot vezettet be, mint egyszerre működő készülékei fogyasztásának összessége. Az elektromos gépek induláskor több áramot vesznek fel, mint normál üzem közben és feszültség igényük menet közben is változik. Ennek megfelelően az elektromos hálózatot, kis mértékben, nagyobbra kell tervezni, mint az egyszerre üzemelő gépek áramigénye.

A szolárium gépek rendszerint 3 fázisú áramellátást igényelnek, melynek csatlakozási pontjait szabvány szerint kell kialakítani.

Csatlakozás DAF 324 -32 Amper 5 pólus. A rendszerre kérünk egy megszakító kapcsolót.

A kis megszakítók értéke a gép teljesítményétől függ.

Ez általában 20-25 Amper szokott lenni.

Fii relé az álló szoláriumokban van ( 30 mA-es ) A fekvő gépekben rendszerint fii relé nincs .A fii életvédelmi relénél a helyes kialakítást vegyük figyelembe!!!! ( 2 darab fii relé egy rendszeren nem fér meg! )

Javasoljuk, hogy az elektromos hálózat kialakítása előtt, vedd fel a kapcsolatot szakértő kollégáinkkal.

Lakatos Gábor + 36 20 92 47 394


A légtechnika

szolárium üzemeltetés 04

Sok esetben tapasztaljuk, hogy új stúdió nyitásakor a tulajdonos nem számol a légtechnika kialakításának költségeivel vagy, idézem: „kis pénzből…” akarja megoldani. Pedig a légtechnika minősége hatással van készülékünk barnító hatására is. Anélkül, hogy mélyebben belemerülnénk a témába, 2 tényt le kell szögeznünk:

 1. Szolárium csöveink akkor barnítanak a legjobban, ha hőmérsékletük a lehető legközelebb van az előírt üzemi hőmérséklethez.
 1. A szolárium gépek, óránként több ezer köbméter levegőt használnak fel a hűtésükhöz. Egy átlagos fekvő szolárium 3000-3500 m3/óra. Egy álló szolárium kb. 3800 m3 /óra a légszállítása.

Tehát az előírt üzemi hőmérsékletnél hidegebb vagy melegebb cső rosszabbul barnít. Ezek okán már érthető, hogy miért olyan fontos a megfelelő légtechnika kialakítása, hiszen a cél az, hogy vendégeink elégedettek legyenek  megvásárolt szolárium gép, barnító hatásával. Figyelembe kell venni a téli és nyári állást.

A 2. pontban leírt több ezer köbméter levegő mennyiség szabad mozgását, biztosítani kell a helyiségben. A levegő be és ki vezetésének kialakítása számos buktatót rejt magában, melyeket szakembereink mind ismernek.
Ezt a tudást örömmel az Ön szolgálatába állítjuk. Keresse szakértő kollégáinkat!

Lakatos Gábor +36 20 92 47 394

Légtechnikai kiegészítők árai:

Fekvő szolárium gép gravitációs zsalu 30 cm                     14.700.-Ft

30 cm átmérőjű Aludeck légtechnikai cső                             3.400 Ft/m

Alló szolárium gravitációs zsalu            40 cm                      16.400.-Ft

40 cm átmérőjű Aludeck légtechnikai cső                             4.090.-Ft/m

Megrendelhető nálunk.

szolariumszerviz kukac gmail.com


Az üzlet berendezése

A berendezés kialakításakor a funkcionalitáson túl az esztétikum is fontos szempont kell, legyen. Tapasztalatunk szerint az utóbbi években az esztétikusan kialakított stúdióknak jelentősen nőtt a forgalma és a kevésbé szépeké visszaesett.

A paraván rendszer kialakításakor figyelembe kell venni, hogy az ne gátolja a szabad légáramlást a szolárium gép körül. Szem előtt kell tartani azt is, hogy főként a fekvő készülékünk javításakor a szervizeseknek legyen helyük a géphez férni. Kellemetlen és költséges is lehet, ha egy egyszerű javítás alkalmával a paravánt meg kell bontani.

Legújabb rendszerű paraván rendszerek kialakítása nálunk.

Keresd kollégánkat.

Lakatos Gábor + 36 20 92 47 394

 


Mikor kerüljön beépítésre a paraván rendszer?

Általában a legjobb, ha a szoláriumok elhelyezése után építjük fel a paraván rendszert, mert így a készülékek telepítésekor biztosan nem sérülnek meg és így könnyebb a nehéz gépek mozgatása is.

A váróterem

A csúcs időszakokban egyszerre több vendég is betérhet hozzánk. Ilyen esetekre biztosítanunk kell a lehető legkényelmesebb várakozást, különben az ügyfél elmegy. Jól jöhet pár napilap és magazin a várakozási idő eltöltésére.

 


Felelősségteljes szolárium üzemeltetés

Felelősségteljes: Fel kell vállalnunk a felelősségét annak a ténynek, hogy UV sugárzó szolárium gépet üzemeltetünk, melyek biztonságos és egészséges használhatóságát nekünk kell biztosítani!

Az Európai Unió, szigorú szabályozás alá vonta a szolárium készülékeket és a szabályok betartását évről-évre egyre komolyabban ellenőrzik. A bevetésre került Szolárium Piacfelügyeleti Ellenőrzési Adatlap nevű nyomtatványon, már be kell írni az üzemeltetett gépekben lévő szolárium csövek sugárzási értékét (x kód) is. Ez alapján, az ellenőrzések alkalmával, már mérés nélkül is látható, ha a csövek nem felelnek meg az EU 0,3 szabványnak.

 


Tisztaság, higiénia

Gondolom, egyet érthetünk abban, hogy egy tiszta gép jobban vonzza a vendégeket, mint egy elhanyagolt, ezért ezzel nem is szeretném szaporítani a szót.
Az viszont már más kérdés, hogy mivel végezzük a tisztítást és a fertőtlenítést.
Gépeink külső felülete jellemzően fényes, műanyag felületekből és plexiből épül fel. Ezek a felületek fokozottan érzékenyek a karcoló, maró hatású anyagokra. Sajnos a boltokban kapható legtöbb tisztítószer rövidebb vagy hosszabb távon károsíthatja a felületeket. Például az oly népszerű ablaktisztítók alkoholt tartalmaznak, ami hosszú távon mattá teszi a fényes műanyagokat és fakítja a színeket. Ráadásul a fertőtlenítés terén sem jeleskednek.
Szerencsére vannak olyan, kimondottan szolárium tisztításra kifejlesztett vegyszerek, amikkel biztonságosan és költséghatékonyan el lehet végezni a szoláriumok takarítását.
Ezek természetesen megtalálhatók kínálatunkban, hogy Ön a lehető legkönnyebben hozzájuk juthasson.


Mit keres a vendég?

Régebben gondolkodás nélkül rávághattam volna, hogy a legjobb barnító hatású szolárium gépet, de szerencsénkre, ma már sokkal szegmentáltabb az érdeklődési kör. Persze a legtöbben még mindig barnulni szeretnének.

A szolárium technológia fejlődésének köszönhetően megjelentek a kozmetikai célú szolárium csövek és ezekkel együtt bővült a vendégek érdeklődési köre is. A kollagén terápiás Red OHM Redlight  csövekkel szerelt készülékek mágnesként vonzzák a külső megjelenésükre, bőrük szépségére igényes ügyfeleket.

Általunk rendelt szolárium gépeinket egyedi szolárium cső „receptúrával” tudjuk szerelni. A szolárium csövekre élettartam garanciát vállalunk. Ezáltal a barnítási hatásfok a legmagasabb követelményeknek is megfelel. Vendégei imádni fogják.

Bátran ki merem jelenteni,hogy ezzel a „mix” technológiával a vendégek nem égnek le. Gyönyörű barna színt kapnak.


A kollagén terápiás csövekről

Speciális, fényterápiás RedLight szolárium cső 550-700 nm-es, vörös fénytartománnyal. Segíti a bőr méregtelenítését, javítja vérellátását, erősíti a vérereket és fokozza a kollagén termelődését.

Bőrünk alapvető alkotóeleme a kollagén, mely feszesen tartja a bőrt. Sajnos, 25 éves korunk után a természetes kollagén termelődés csökken, ezáltal bőrünk ráncosodni kezd, veszít feszességéből és sebeink lassabban gyógyulnak. Erre a problémára nyújtanak megoldást a természetes kollagén termelést serkentő szolárium csövek.


Kiegészítő szolgáltatások, krémek

Az egészséges szoláriumozás egyik fontos összetevője, hogy az UV sugárzással kezelt bőrt megfelelően kondicionáljuk. Erre szolgálnak a különböző bőrtípusoknak megfelelő szoláriumozás előtti és utáni krémek. Sok ügyfél sajnálja a pénzt a „drága” krémekre, ezért a mi felelősségünk, hogy megfelelően tájékoztassuk Őket ennek jelentőségéről.
Csak mondjuk el nekik: A megfelelően kezelt bőr gyorsabban barnul, és hosszabb ideig megőrzi fiatalságát. Ezzel már sokat tettünk azért, hogy vendégeink bőre, évek múlva is gyönyörű maradjon.
A szép bőrű vendég, számunkra a legjobb reklám.


Arclemosó, talpalávaló

A nappali sminkek jellemzően UV védelemmel rendelkeznek, ami miatt az arc foltosan barnulhat és a gyengébb minőségű sminkek, a sugárzás hatására, a bőrt károsíthatják is. Ezt nem mindenki tudja, ezért minden vendégnek fel kell hívjuk erre a figyelmét! Az általunk üzemeltetett stúdiókban a smink eltávolításához szükséges eszközöket, díjmentesen elérhetővé tesszük a vendégeknek.
A higiénikus szoláriumozás érdekében az álló gépekben használható, talp alá való papírt is biztosítunk.

Megrendelhető nálunk.

 


Milyen gépet válasszak?

A válasz meglehetősen összetett, de ha csak az alapokra kellene választ adnom egy mondatban…: Olyan gép kell Önnek, ami méretében elfér a helyiségében, nem fogyaszt több áramot, mint amennyit biztosítani tud számára, és aminek az árát egészben vagy részletben ki tudja fizetni, figyelembe véve a légtechnika kialakításának költségeit is.

 


Új vagy használt?

Erre a dilemmára már az autó kereskedők megadták a választ, ha van pénz újra akkor újat, ha költséghatékonyságra törekszünk, akkor használtat. Az új készülék, magasabb árában, hosszabb garancia időt, modernebb technológiát és modernebb dizájnt kapunk. Azonban ez nem jelenti azt, hogy egy több éves konfiguráció, sokkal rosszabbul barnítana, vagy nem lenne szép. Új készülék vásárlásakor magasabb amortizációs költséggel számolhatunk, míg a használtnál, ez a rejtett kiadás, sokkal alacsonyabb.

Ingyenes hirdető oldalakon található, felújítás nélküli, használt szolárium gépet szerintem nem érdemes megvenni, hiszen számos rejtett és költséges hibája lehet. Az általunk felújított szolárium gépek alapos tesztelés után kerülnek értékesítésre  a szállításukat és a telepítésüket is mi végezzük. Ezeket a szolárium gépeket 6 hónap garanciával lehet megvásárolni. Nálunk részletre is megvásárolhatók a szoláriumok. Erről a lehetőségről, személyes megbeszélésünk alkalmával kapható bővebb felvilágosítás.


Milyen szolárium csövet tegyek bele?

Széles árskálában vásárolhatók szolárium csövek és elmondható, hogy a drágábbak, bizony jobban barnítanak. Az anyagi lehetőségek behatárolják, hogy mennyit költhetünk el, de azt mi határozhatjuk meg, hogy mire fordítjuk a rendelkezésre álló keretet. Az tény, hogy a vendég abba a stúdióba jár, ahol a legjobban barnul. Ebből a tényből kiindulva, egyértelmű, hogy nem célszerű a szolárium cső minőségén spórolni.

Az előző cikkben már esett szó a modern, kozmetikai csövekről, melyek új igényeket ébresztettek vendégeinkben. A Redlight kollagén terápiás szolárium csöveket egyre többen keresik, de a fő igény még mindig a barnító hatás. Erre megoldás, hogy az általunk forgalmazott Magic Premium szolárium csöveket mixeljük a Redliht szolárium csövekkel .Az eredmény kimagasló.

800 vagy 1000 órás üzemidővel rendelkező szolárium csövek közül választhatunk.A több üzemórával rendelkező Magic Prémium kategóriás 1000 órás szolárium csövek a drágábbak. Mielőtt elkönyvelnénk, hogy az alacsonyabb üzem órás szolárium csöveket érdemes megvenni elárulom, hogy a tartósabb prémium kategóriás 1000 órás szolárium csövek nem annyival drágábbak, mint amennyivel többet bírnak…A barnítási hatásfokról nem is beszélve.


 


Összegzés

Mint az előző cikkekből látható, a szolárium szolgáltatás nem bonyolult feladat, csupán, mint minden komoly döntésünket, alaposan körbe kell járni, hogy elkerülhessük a buktatókat.

Pár alapvető kérdésben kell, hogy döntsön:

 • mennyi gépet akar üzemeltetni
 • újat vagy használtat vásárol
 • milyen üzlethelyiséget választ
  • méret
  • áramellátás
  • szellőztetés
 • szolárium csövek kiválasztása
  • barnító cső OHM Magic Prémium
  • kozmetikai cső OHM Redlight
 • kiegészítő szolgáltatások bevezetése
  • szolárium krémek
  • arclemosó, talpalávaló papír

Ezen döntések meghozatalában, több, mint 20 éves tapasztalat birtokában tudunk Önnek segíteni. Szakértő kollégáink segítségével minden lehetősége meg van, hogy magabiztosan döntsön.

Call Now Button